Pokud Vám zbyly ještě nějaké hrušky, dojděte koupit dva pytlíčky mandlí a udělejte tenhle prefektní koláč. K němu šálek zázvorového čaje a počasí venku Vám bude lézt na nervy hned o trochu míň.
Tenhle recept jsem upekla, vyfotila a taky snědla pro UGO jako jejich recept podzimu. Díky za tu příležitost!
Ingredience:
4 větší hrušky nakrájené na klínky
3/4 litru vody
2 lžíce citronové šťávy
4 lžíce třtinového cukru
4 ks hřebíčku
1 celá skořice
Na mandlovou náplň:
140 g mandlové mouky (pokud ji neseženete v obchodě, můžete si oloupané mandle rozmixovat doma)
2 vejce
100 g másla
70 g třtinového cukru
Na korpus:
200 g hladké mouky (polovinu lze nahradit třeba jemně mletou špaldovou moukou)
30 g třtinového cukru
60 ml ledové vody
145 g másla
Postup:
1. Na vál nasypeme mouku, přidáme cukr a na kostičky nakrájené studené máslo. Začneme vše rukama zpracovávat a po částech přiléváme studenou vodu. Těsto vypracujeme velmi rychle, než máslo úplně povolí a těsto se začne lepit na ruce. Bochánek těsta zabalíme do potravinové folie a dáme odležet do lednice ccA na hodinu.
2. Na klínky nakrájené hrušky cca 10 minut povaříme ve směsi vody, cukru, citronu, hřebíčku a skořice. Poté hrušky vyndáme a dobře osušíme.
3. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Těsto na pomoučněném vále vyválíme, natlačíme do koláčové formy, přečnívající kraje odřízneme nožem.
4. Připravíme si mandlovou náplň. Mandlovou mouku vyšleháme společně s dobře změklým máslem, vsypeme cukr, po jednom zašleháme i vejce.
5. Na připravené těsto navrtvíme nápň a poklademe symetricky hrušky. Pečeme cca 30 minut, až náplň hezky nabude a bude mít zlatavou barvu.
Wow, vypadá fakt luxusně! Tento koláč obvykle vídám jen v jablečných verzích, takže tato hrušková mi přijde velmi přitažlivá :)
OdpovědětVymazat