Květák dnes koupíte na každém rohu doslova za pár korun. Doma jsme ho vždycky smažili v těžké litinové pánvi obalený v těštíčku, dodnes je to moje oblíbené letní jídlo. Čas od času si ale dopřeji změnu a udělám jednoduchý květák zapečený se sýrem. Ráda porce rozděluji do malých mističek, mnohem lépe se tak propečou a navíc každý dostane svůj úhledný kousek, se kterým si může naložit, jak chce.
Ingredience:
1 menší hlavička květáku
3⁄4 deci mléka nebo smetany
3 velká vejce
2 lžíce čerstvé strouhanky
100 až 150 g sýra s vyšším obsahem tuku (ementál, gruyère, gouda, chedar nebo sýr s modrou plísní)
sůl, pepř
bylinky podle libosti
kousek másla
Postup:
1. Květák rozebereme na růžičky a předvaříme v osolené vodě asi 10 až 15 minut tak, aby změkl, ale zároveň zůstal hezky pevný.
2. V míse rozšleháme mléko/smetanu s vejci, přidáme nastrouhaný sýr, strouhanku, dobře osolíme, opepříme a přihodíme hrst nasekaných bylinek.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C, do malých mističek či do jedné větší zapékací mísy naskládáme na menší růžičky rozebraný květák, osolíme, každou porci poklademe plátkem másla a zalijeme sýrovou směsí.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě, dobu pečení přizpůsobíme velikosti misky, mně to v mističkách trvalo asi 15 minut.
Můj tip:
Pokud máte větší květák nebo si rádi pochutnáte na sýrové "kašičce", přidejte ještě jedno vejce, 50 g sýra a trochu smetany.
super, mam v lednici květák a říkala sem si co udělat :-)) diky za tip
OdpovědětVymazatMám to samé, vždycky ho koupím, a až potom se rozmýšlím co s ním :)
VymazatDobré recepty na květák se mi hodí, díky!
OdpovědětVymazatReceptů na květák totiž není nikdy dost! :)
Vymazatto je dokonalost :-)takovou večeři na terase bych si nechala líbit :-) Bára
OdpovědětVymazatBáro, máte pravdu, ta terasa je na večeři perfektní místo :)
VymazatVždycky k tomu máš fajn fotky. Lákají. .)
OdpovědětVymazatDíky, díky :)
VymazatVypadá to krásně... na pečený květák se chystám čím díl tím víc. :)
OdpovědětVymazat.
Mimochodem, krásné mističky
Mističky jsem si ten den koupila a hned je musela využít :)
VymazatJéé to je krásně naservírované :)))
OdpovědětVymazatDíky Jani! :)
VymazatTohle můžu.
OdpovědětVymazatI já, Amelie :)
VymazatHrozně se mi líbí, když je jídlo rozděleno do malých mističek :) a tohle jídlo vypadá báječně :))
OdpovědětVymazatPíno, mám to samé, jídlo má úplně jinou úroveň, když je rozdělené do malých mističek a není "nahňácané" v jedné zapékací míse. :)
VymazatZkoušeli jsme místo květáku brokolici, a opravdu výborné! Děkuji za inspiraci ;)
OdpovědětVymazatKolik porci z toho asi je?
OdpovědětVymazat